Lindevangsparken

Lindevangsparken

The project “Byens Vand” (the Water of the City) seeks to show how climate adaptation can bring a traditional park up to date by using the flow of torrential rain to open the park and thus connect city, school and park with plenty of opportunity for activity, relaxation, play and learning. Lindevangsparken is a green oasis in the densely populated Lindevang quarter in the municipality of Frederiksberg within Copenhagen. The park is a classic urban park, which contains active functions as a playing field, wading pool, and a large green area that is popular for sunbathing in the summer. Near the park is the public Lindevang School and adjacent to the park a number of apartment buildings. Today the park acts as an enclosed area with a low degree of visibility through the surrounding hedges and is therefore poorly connected with its surroundings. The Lindevangspark is furthermore located between two troughs, which based on cloudburst modeling, made by the utility company Frederiksberg Forsyning, has proven it to be particularly vulnerable. In the past years two extreme precipitation events, including 2 July 2011, large quantities of rainwater were stored on the terrain around the park as the sewage system could not keep up. Technical solution and recreational valueThe technical solution for handling the precipitation consists in directing the water into the park. By transforming the park’s lawn area into an oval tilted bowl and creating a ditch alongside the park, it is possible to withhold the water and relieve the sewage system. Simultaneously, the water is used to irrigate and create a wild urban nature, which allows the planting of fruit trees and bushes. In addition, the water flow can be measured and used as a part of science classes in the nearby school. Adjacent to the park, the parking area called “the loop” is converted in to a combined stormwater and activity zone for children and adolescents. The loop is formed as the Fibonacci spiral, which invites the school to use the area as an open math lab. The loop will absorb rainwater from the roads alongside the park, and thus receive the water that is not directed into the park.

If you want to read more about this innovative solution, you can do so at stateofgreen.com, which also enables you to contact with the solution provider for a visit of the demonstration site

Projects Information
This project may be visited. Please contact the project owner for further information.

Project owner: 

Project: 

Add me to this project (needs approval)